Ποιανού τους πόθους εκπληρώνεις; Τους δικούς σου ή της κοινωνίας;

Ποιανού τους πόθους εκπληρώνεις; Τους δικούς σου ή της κοινωνίας;

Εσύ όπως κι εγώ, όπως και ο κάθε άνθρωπος πάνω στη γη αποτελεί διαφορετική οντότητα, άρα είναι ξεχωριστός και μοναδικός. Επομένως έχει διαφορετικά όνειρα και πόθους, διαφορετικούς στόχους και σκοπούς να εκπληρώσει στη ζωή του. Τι συμβαίνει όμως όταν αυτά δεν συμπίπτουν με τις αντιλήψεις ή ακόμη και τις απαιτήσεις των οικείων του, της κοινωνίας στην οποία ζει; Το άτομο αυτό είναι καταδικασμένο: ή θα συμβιβαστεί με το να κάνει ό,τι αναμένει η κοινωνία ή θα αποξενωθεί από τους οικείους του κάνοντας ό,τι προστάζει η καρδιά του.

Στ’ αλήθεια, όμως, υπάρχει κάποιος σημαντικός λόγος για να είσαι δυστυχισμένος; Γιατί αν επιλέξεις μια από τις πιο πάνω επιλογές θα είσαι δυστυχισμένος. Ίσως να διερωτάσαι αν υπάρχει τρόπος να είσαι ευτυχισμένος κάνοντας αυτό που λαχταρά η ψυχή σου. Αν σου αποκαλύψω πως, ναι υπάρχει τρόπος να είσαι ευτυχισμένος με τις επιλογές σου, και είναι μάλιστα τόσο απλός και εύκολος, εσύ είσαι διατεθειμένος να το κάνεις; Βλέπεις; Ακόμα και τώρα η απόφαση είναι δικιά σου.

Για να είσαι ευτυχισμένος πρέπει πάντα να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου, σε κάθε σου απόφαση, σε κάθε σου κίνηση. Τι κι αν είσαι μια γυναίκα τριάντα χρονών, που έχεις τη δουλειά σου, τον σύντροφο σου, το σπίτι σου, την οικογένεια σου, τους φίλους σου κι όμως δεν έχεις ακόμη αποχτήσει δικά σου παιδιά; Γιατί αυτό να αποτελεί το μελανό στοιχείο στη ζωή σου; Και γιατί να ακούς και να υπομένεις τα πικρόχολα σχόλια ή ακόμη να δέχεσαι πιέσεις από τους οικείους σου για να κάνεις δικό σου παιδί;

Πολλές γυναίκες βρίσκονται κάτω από αυτό τον ψυχολογικό πόλεμο από μια ηλικία και μετά. Μάθε λοιπόν πως δεν είσαι μόνη, αν και αυτό δεν απαλύνει ούτε λύνει το «πρόβλημα» σου. Αυτό που θα λύσει το πρόβλημα σου, μια και καλή, είναι η συνειδητοποίηση και η κατανόηση των θέλω σου, των στόχων της ζωής σου και των στοιχείων που σε ευχαριστούν. Κάνε μια συζήτηση με τον εαυτό σου πριν πάρεις τις αποφάσεις σου και φρόντισε να παραμείνεις εκατό τις εκατό εστιασμένη στα δικά σου θέλω και όχι των άλλων. Αποφάσισε για εσένα την ίδια χωρίς να κάνεις το λάθος να πάρεις αποφάσεις για το χατίρι των γονιών σου.

Καταρχήν σκέψου κατά πόσο εσύ θέλεις ένα παιδί ή όχι. Θέλεις να αναλάβεις την ευθύνη και την ανατροφή των δικών σου παιδιών; Αυτή είναι η ουσία. Να θέλεις. Αν θέλεις να αποκτήσεις ένα παιδί τα πράγματα είναι εύκολα, γιατί αργά ή γρήγορα θα γίνεις μάνα. Το θέμα όμως εντείνεται όταν εσύ συνειδητοποιήσεις πως δεν θέλεις παιδί. Απλά ηρέμησε και έχε κατά νου πως δεν είναι όλες οι γυναίκες οι ίδιες και κυρίως δεν γεννήθηκαν όλες οι γυναίκες για να γίνουν μάνες. Αυτό κάνε το όσο πιο ξεκάθαρο γίνεται μέσα στο μυαλό σου.

Εσύ ίσως έχεις άλλες προτεραιότητες, ίσως την καριέρα σου, ανέμελη ζωή, ταξίδια ή ό,τι άλλο είναι πιο σημαντικό για σένα. Και είναι απόλυτα φυσιολογικό, γι’ αυτό, αν νιώθεις τύψεις ή ενοχές, σε παρακαλώ πολύ απάλλαξε τον εαυτό σου από αυτές. Έχεις το κάθε δικαίωμα να κάνεις αυτό που σε ολοκληρώνει ως άνθρωπο, εσένα την ίδια και όχι τη μητέρα σου, τις φίλες σου, την κοινωνία. Ακόμα κι αν η μουρμούρα της μαμάς σου δεν σταματά, δεν σημαίνει πως εσύ είσαι υποχρεωμένη να της κάνεις εγγονάκι για να κλείσει το στόμα της. Ούτε να νιώθεις πως αποτυγχάνεις αν δεν εκπληρώσεις τον πόθο των γονιών σου να γίνουν παππούδες.

Οι φίλες σου που είναι με δυο τρία παιδιά και πλέον δεν βρίσκουν χρόνο για συναντήσεις, ούτε αυτές είναι λόγος και αιτία για να νιώθεις μειονεκτικά απέναντι τους. Στο κάτω – κάτω εσένα μπορεί να μην σ’ αρέσει καν η ιδέα να ξενυχτάς τα βράδια πάνω απ’ το προσκέφαλο ενός παιδιού, ούτε να τριγυρνάς με ένα πανί κι ένα μπιμπερό στο χέρι.

«Και τι θα πει ο κόσμος;» «Η κόρη του τάδε είναι έγκυος και η κόρη της τάδε γέννησε αγόρι» και… και… και ιστορίες και παραδείγματα ένα σωρό από τους κοινωνικούς κύκλους θα έχεις ακούσει κατά καιρούς. Μάθε να μην σε παίρνει από κάτω. Μάθε να μην σου δημιουργούν ενοχές ή ηθελημένες υποχρεώσεις. ΕΣΥ και μόνο εσύ ορίζεις τη ζωή σου και άμα συνειδητά έχεις αποφασίσει πως ο ρόλος της μάνας δεν σου ταιριάζει, τότε μαγκιά σου είναι να υπερασπιστείς την απόφαση σου.

Η ειλικρίνεια με τον εαυτό σου και το προσωπικό σου ξεκαθάρισμα θα σου δώσουν τη δύναμη που χρειάζεσαι για να συνεχίσεις με ό,τι ορίζει η καρδιά σου. Να θυμάσαι πως όταν εσύ ξέρεις τι θέλεις και τι σκοπούς έχεις να εκπληρώσεις, τίποτα και κανείς δεν μπορεί να σε κάνει υποχείριό του. Τα πάντα εξαρτιόνται από εσένα και μόνο. 

Βεβαιώσου ότι είσαι μέλος της μεγάλης «θετικής» μας παρέας. Είναι ΔΩΡΕΑΝ!

Με την Εγγραφή Σου Στο Site Λαμβάνεις ΑΜΕΣΑ & ΔΩΡΕΑΝ: ​ Tο Ε-book: "Αγαπώ Κι Ευγνωμονώ" που θα ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!